Klimakteriet – symtom och vanliga klimakteriebesvär

Klimakteriet – symtom och vanliga klimakteriebesvär

Under klimakteriet, när hormonella förändringar och minskade östrogennivåer påverkar kvinnors kroppar, uppstår tecken på klimakteriet som många upplever som besvärliga. Dessa förändringar, tillsammans med den naturliga åldrandeprocessen, leder till klimakteriebesvär. Att ha en djupare insikt om vad som händer och varför kan hjälpa till att mildra dessa besvär åtminstone till viss del.

Vilka är de vanligaste klimakteriebesvären?

97% av alla kvinnor kommer att uppleva något besvär i klimakteriet. Nedan är de 7 vanligaste klimakteriebesvären:

  • Värmevallningar - plötslig spridning av värme från överkroppen: detta är det vanligaste symtomet och något som 86 % av alla kvinnor kommer uppleva i klimakteriet.
  • Sömnproblem: 70% av alla kvinnor sover sämre i klimakteriet.
  • Humörsvängningar: både under förklimakteriet och klimakteriet ökar risken för nedstämdhet.
  • Nedsatt minne: över 40% av kvinnor rapporterar minnesproblem när de genomgår klimakteriet.
  • Minskad sexlust: orsakas bland annat av vaginal torrhet.
  • Ökad risk för benskörhet orsakad av förlust av benmassa: vissa kvinnor förlorar upp till 5 % av sin benmassa per år under klimakteriet.

Sättet som kvinnor upplever klimakteriebesvär varierar mycket. Men många kvinnor som upplever de vanligaste symtomen säger att de, istället för att känna en känsla av frihet som kommer med åldern, upplever att deras livskvalitet påverkas negativt.

1. Värmevallningar

Vallningar (plötsliga svettningar) upplevs av 86% av kvinnor i klimakteriet, och är ett av de vanligaste klimakteriebesvären. Men en del undersökningar har visat att besväret tyvärr kan vara mycket vanligare än så. Som en följd av reaktioner i hjärnan på hormonella fluktuationer, är en värmevallning en plötslig känsla av värme i överkroppen – den är ofta mest intensiv över ansikte, hals och bröst. Hos vissa kvinnor blir huden rodnad och pulsen ökar. Svettning kan också vara en del av en värmevallning.

Vissa kvinnor märker knappt av värmevallningar, medan andra upplever längre och intensiva vallningar som är mycket obehagliga och stör det dagliga livet.

Hur ofta sker värmevallningar under klimakteriet?

Frekvensen av värmevallningar kan också variera från kvinna till kvinna och från en period till en annan. Vissa kvinnor upplever värmevallningar dagligen, vissa så ofta som varje timme, medan andra har dem endast veckovis eller månadsvis. Värmevallningar nattetid är också vanligt, och i tillägg till att vara obehagliga påverkar de också sömnen negativt. Detta kan leda till sömnbrist och dålig sömnkvalitet och som i sin tur kan leda till låg energi och koncentrationssvårigheter.

Vad kan framkalla värmevallningar?

Vissa livsmedel och drycker kan påverka intensiteten och frekvensen av värmevallningar. Till exempel kan koffein, alkohol och kryddstarka livsmedel fungera som utlösare. 

Varför får kvinnor i klimakteriet vallningar?

Även om den exakta orsaken till dessa plötsliga temperaturökningar inte är fullständigt fastställt, finns det teorier om varför de inträffar. En av de ledande teorierna föreslår att sambandet mellan vallningar och minskade nivåer av östrogen och progesteron, de två primära kvinnliga könshormonerna, kan spela en central roll.

Hormonerna östrogen och progesteron påverkar termoregleringssystemet i hypotalamus, en del i hjärnan.  Under klimakteriet sker en naturlig minskning av dessa hormoner och det resulterar i att temperaturregleringen hamnar i obalans och man börjar besväras av värmevallningar eller kylvallningar

Dessutom finns indikationer på att neurotransmittörer, som serotonin och noradrenalin, kan spela en roll genom att påverka hjärnans funktion och bidra till utlösningen av vallningar. Vidare kan genetik och etnicitet påverka förekomsten av vallningar. Vissa livsstilsfaktorer, så som rökning och stress, kan öka risken eller intensiteten av värmevallningar.

 

Hur blir jag av med vallningar?

Även om vallningar under klimakteriet kan vara besvärande, finns det behandlingsalternativ, inklusive hormonbehandling och livsstilsförändringar. Det är viktigt att diskutera eventuella besvär med en läkare för att hitta den mest lämpliga behandlingen.

 

Mbrace™ Menopaus
Mbrace™ Menopaus

Mbrace™ Menopaus

Mbrace™ Menopause är ett unikt kosttillskott särskilt utvecklat och anpassat för kvinnor i klimakteriet. Innehåller noggrant utvalda ingredienser såsom extrakt från salvia och rödklöver som hjälper till att hantera besvär relaterade till klimakteriet. Endast 1 tablett om dagen räcker!

Läs mer

2. Svårt att sova

Sömnsvårigheter är ett annat vanligt klimakteriebesvär. Så många som 70 % av alla kvinnor i klimakteriet upplever problem med sömnen. Produktionen av vårt naturliga sömnhormon, melatonin, minskar med åldern, vilket kan påverka sömnen.

Andra klimakteriebesvär, som värmevallningar, kan också försvåra sömnen. En värmevallning kan väcka oss på natten, och den ökade kroppsvärmen och svettningen kan förhindra oss från att somna om. Detta kan leda till en sömnbrist och påverka flera aspekter av det dagliga livet.

 

 

Mbrace™ Good Night
Mbrace™ Good Night

Mbrace™ Good Night

Mbrace™ Good Night är specifikt utvecklat med kvinnan i fokus. Den unika duolagertabletten innehåller vitaminer samt extrakt av humle, kamomill och citronmeliss, som har en avslappnande inverkan samt bidrar till att minska insomningstiden. Endast 1 tablett till natten räcker!

Läs mer
3. Humörsvängningar

Under klimakteriet upplever många kvinnor perioder av låg energi och mental dimma, sk. hjärndimma. Detta kan också vara en direkt följd av minskad östrogenproduktion.

Östrogen ökar produktionen av stämningshormonet serotonin. När östrogen minskar, minskar även serotoninnivåerna, vilket kan påverka humöret och förmågan att koncentrera sig. De andra klimakteriesymptomen kan också påverka vårt humör negativt

4. Sämre minne

Mer än 40% av kvinnor rapporterar minnesproblem när de går igenom klimakteriet. Minskningen av östrogennivåer påverkar aktiviteten i hippocampus, en hjärnregion som är viktig för minnesbearbetning. Tillsammans med sömnstörningar och den mentala dimma som är kopplad till humörsvängningar kan detta leda till glömska.

5. Känsla av utmattning/trötthet

Över 70 % av alla kvinnor i klimakteriet besväras av psykisk eller fysisk trötthet, en känsla av utmattning. Orsakerna kan vara flera och det är bra att vara beredd på att stora hormonomställningar i kroppen kan vara tröttande. Därtill kan känslan också påverkas och förstärkas av bl.a. sämre sömnkvalitet till följd av värmevallningar nattetid och av en sänkt melatoninproduktion.

 

 

Mbrace™ Energy Support
Mbrace™ Energy Support

Mbrace™ Energy Support

Mbrace™ Energy Support är specifikt utvecklat med kvinnan i fokus. Den unika duolagertabletten innehåller extrakt av rosenrot, guarana och vitamin B6, som bidrar till att minska trötthet och utmattning. Endast 1 tablett om dagen räcker!

Läs mer
6. Torra slemhinnor

Vaginal torrhet kan vara ett problem, särskilt efter klimakteriet (postmenopaus). Slemhinnorna blir tunnare som ett resultat av minskade östrogennivåer. Detta kan leda till obehag, torrhet, en brännande känsla och klåda som i sin tur kan påverka både sexlivet sexlusten.

Vanliga frågor och svar
VILKA ÄR DE VANLIGASTE BESVÄREN I KLIMAKTERIET?
Vad är de första tecknen på klimakteriet?
Vid vilken ålder slutar kvinnor att menstruera i genomsnitt?
Hur känns klimakterietrötthet?
Hur kan jag sova bättre under klimakteriet?
När ska jag kontakta vården?
mbrace™ - kosttillskott för kvinnor i klimakteriet

mbrace™ - kosttillskott för kvinnor i klimakteriet

Mbrace™ är en unik serie kosttillskott specifikt framtaget för kvinnor i klimakteriet. Serien består av fyra produkter där varje produkt är utvecklad för att möta några av de vanligaste besvär som kvinnor upplever under klimakteriet.

Lär dig mer om klimakteriet
Lär dig mer om klimakteriet