Klimakteriet är en naturlig biologisk process. Det markerar slutet på en kvinnas reproduktiva år och betyder att menstruationen upphör. Under klimakteriet slutar äggstockarna gradvis att producera ägg och hormonnivåerna, särskilt östrogen och progesteron, minskar.
Det kan pågå olika länge, från något år upp till mer än tio år. Klimakteriets faser består av perimenopaus,- menopaus- och postmenopaus. Menopaus, det vill säga den sista spontana menstruationsblödningen, inträffar i genomsnitt vid 51,5 års ålder, med en normal variation från 45 till 60 års ålder. Men för några av oss kan klimakteriet börja ännu tidigare. Och är du rökare så får du din sista mens i snitt två år tidigare än genomsnittet.
Klimakteriet består egentligen av tre olika faser. Här försöker vi göra det tydligt. Att förstå klimakteriets tre faser kan hjälpa dig att navigera under hela denna övergångsperiod. Du kommer kanske att känna igen de förändringar som sker i din kropp, få vägledning i att hantera symptom och enklare kunna påverka din hälsa och ditt välbefinnande.
Enligt Nationalencyklopedin: klimakteʹrium (av latin climacteʹricus ’kritisk’, ’som hör till de kritiska levnadsåren’, av grekiska klimaktērikoʹs ’kritisk (tidsperiod)’, av klimaktēʹr ’stegpinne’, ’kritisk tidsperiod’), den fas i en kvinnas liv som inträffar något eller ett par år innan menstruationerna upphör (menopausen) och de närmaste åren därefter.
”Skönt att få en förklaring till varför jag inte riktigt varit mig själv de senaste åren.”
- Klimakterierapporten 2023
Förklimakteriet, perimenopaus
Du har mens men har kanske börjat märka andra symptom?
Du kanske inte känner igen dig själv eller att kroppen inte känns i balans. Perimenopaus börjar vanligtvis i 45-årsåldern men kan börja ännu tidigare än så. Under denna fas producerar äggstockarna mindre östrogen, vilket kan leda till oregelbundna menstruationscykler. Perimenopaus kan pågå i flera år.
Symptom att hålla koll på:
- Nattliga svettningar
- Oro och ångest
- Humörsvängingar
- Minskad sexlust
- Sömnproblem
- Minnesförlust/hjärndimma
Menopaus
Menopaus är egentligen den tidpunkt då man haft sin sista mens,
vilket i själva verket bara går att fastställa i efterhand när det gått 12 månader utan att man fått någon mer menstruation. Snittålder för detta är 51,5 år, men som vi sa i inledningsstycket så är det individuellt. Under klimakteriet slutar äggstockarna att frigöra ägg, och östrogen- och progesteronnivåerna sjunker avsevärt.
Symptom att hålla koll på:
- Värmevallningar
- Vaginal torrhet
- Sömnstörningar
- Lätt till tårar
- Viktuppgång
- Nedstämdhet
- Urinläckage
- Rygg- och ledsmärta
Postmenopaus
Postmenopaus är åren efter menopaus.
Alltså tiden efter de 12 månaderna sedan senaste mensen. I detta skede har hormonnivåerna stabiliserats på en lägre nivå. Du upplever sannolikt fortfarande symptom, men de blir i allmänhet mindre intensiva med tiden. Postmenopaus är förknippad med en högre risk för vissa hälsotillstånd, som hjärtsjukdomar och benskörhet, där skelettet påverkas av minskade östrogennivåer. Varje kvinnas resa genom klimakteriet är unik. En del symptom följer med genom alla tre stadier. Och alla behöver såklart inte uppleva alla symptom.
Symptom att hålla koll på:
- Benskörhet
- Håravfall
- Urinvägsinfektion
- Torra ögon
Under klimakteriet genomgår din kropp flera fysiska omställningar på grund av hormonella förändringar. Den största förändringen är att äggblåsorna börjar ta slut. När du föds kan det finnas upp till två miljoner omogna ägg i dina äggstockar.
En dag tar äggen slut eftersom du haft ägglossning en gång i månaden sedan du fått regelbunden mens. När du hamnar i klimakteriet minskar östrogenproduktionen i äggstockarna så livmoderslemhinnan inte längre växer på samma sätt. Och i och med att slemhinnan inte växer på samma får du inte heller mens varje månad. Menopaus kommer av grekiskans meniala och pausis som betyder just upphörande, dvs att du inte längre har mens. Vilket kanske rentav kan vara en lättnad. Klimakteriet är ingen sjukdom. Det är en helt naturlig biologisk process, precis som puberteten! Fast tvärtom kanske. Kroppen ställer om från barnafödande till en ny kanske lugnare fas i livet där du kan fokusera på dig själv igen? Hej på dig livsnjut och ny balans!
Alexandras reflektion: Tack för att vi rustas med fördjupad förståelse för alla dessa faser och föga smickrande symptom som många av oss tvingas parera. Det är bara naturliga tillstånd och vi får hjälpas åt att lite klyschigt se glasen som halvfulla istället för halvtomma. Nu kommer förhoppningsvis decennier av njutning, vällust och frihet. Länge leve vi!