Vad händer i klimakteriet – 7 myter och missuppfattningar

Vad händer i klimakteriet – 7 myter och missuppfattningar

Vad händer i kroppen under klimakteriet? Du har kanske hört många historier om klimakteriet - från en nära vän, en familjemedlem eller när du sökt information på nätet. Och ofta ligger uppgiften att skilja sanning från fiktion i våra egna händer. Så hur vet vi vad som är sant och vad som faktiskt händer i klimakteriet? Här är de 7 vanligaste myterna och missuppfattningarna om klimakteriet - och fakta för att reda ut missförstånden.

Myt 1: Endast kvinnor går igenom klimakteriet

Delvis sant. Män upplever också en minskande produktion av hormoner när de blir äldre, särskilt testosteron. Detta benämns som andropaus. Besvären kan dock vara mindre märkbara än för kvinnor.

Myt 2: Du har ökad risk för benskörhet på grund av klimakteriet

Sant. När östrogenhalten sjunker ökar benskörhet i klimakteriet. Östrogen har både en skyddande effekt på skelettet och är en grundsten för att bygga upp benen i kroppen. Med sjunkande östrogennivåer kan denna skyddande effekt minska. Benen blir tunnare och mer porösa vilket kan leda till frakturer. Det finns många sätt att skydda och stärka våra ben och vårt skelett för att minska risken för att utveckla benskörhet.

Rökning, högt alkoholintag, låg vikt, brist på vitamin D och kalcium kan öka risken för att utveckla benskörhet. Regelbunden motion och styrketräning kan hjälpa till att minska risken, liksom tillräcklig dagligt intag av kalcium och vitamin D. De flesta utvecklar inte benskörhet efter klimakteriet. Men för de av oss som redan har en ökad risk för att utveckla benskörhet eller känner oro inför detta är det en god idé att prata med sin vårdkontakt.

 

 

Mbrace™ Womens Daily
Mbrace™ Womens Daily

Mbrace™ Womens Daily

Mbrace™ Womens Daily är en multivitamin & multimineral, som innehåller 24 noggrant utvalda näringsämnen. Produkten är framtagen för kvinnor i klimakteriet och är bra för skelett, immunsystem och slemhinnor. Endast 1 tablett om dagen räcker!

Läs mer

Myt 3: När en kvinna inte har mens längre kan hon inte bli gravid och behöver inte preventivmedel

Falskt. Du kan bli gravid i klimakteriet. Det är sant att fertiliteten naturligt minskar med åldern. Möjligheten att bli gravid minskar när du blir äldre. Men du kan fortfarande bli gravid - även när du inte har haft mens på flera månader. Därför är det viktigt att fortsätta använda preventivmedel om du är sexuellt aktiv och inte önskar bli gravid, upp till minst 12 månader efter din sista menstruation.

Myt 4: Klimakteriet leder till minskad sexlust

Inte nödvändigtvis sant. Många kopplar minskande hormonnivåer till minskad sexlust. En vanlig orsak till detta är de symptom som kvinnor kan uppleva som en följd av hormonella svängningar.

Slemhinnorna är känsliga för minskade östrogennivåer, vilket gör dem tunnare och mer sköra. Detta kan orsaka vaginal torrhet, obehag och klåda, vilket minskar lusten och njutningen av sex. Men alla påverkas inte på samma sätt av detta, och det finns olika former av hjälp att få om du upplever dessa symptom.

Myt 5: Du har mindre energi i klimakteriet

Sant. Många av besvären relaterade till klimakteriet kan leda till trötthet. Orsakerna kan vara flera och det är bra att vara beredd på att stora hormonomställningar i kroppen kan vara tröttande. Sömnproblem är ett vanligt besvär när man blir äldre bl.a. pga. Minskade melatoninnivåer. Andra besvär relaterade till klimakteriet kan också påverka sömnkvaliteten. Värmevallningar är till exempel en vanlig orsak till sömnstörningar. När värmevallningar inträffar under natten kan de väcka oss från sömnen och göra det svårt att somna om. Naturligtvis kan detta påverka flera aspekter av våra liv, inklusive våra energinivåer.

 

 

mbrace™ Energy Support
mbrace™ Energy Support

mbrace™ Energy Support

mbrace™ Energy Support är specifikt utvecklat med kvinnan i fokus. Den unika duolagertabletten innehåller extrakt av rosenrot, guarana och vitamin B6, som bidrar till att minska trötthet och utmattning. Endast 1 tablett om dagen räcker!

Läs mer

Myt 6: Klimakteriet orsakar humörsvängningar

Sant. Många kvinnor upplever perioder av låg energi och humörsvängningar under klimakteriet. Det kan bero på att östrogen har en inverkan på produktionen av hormonet serotonin, som är känt för att vara viktigt för flera kroppsfunktioner, som vårt humör och matsmältning. En minskning av östrogennivåerna, som sker under klimakteriet, kan leda till att kroppen producerar mindre serotonin, vilket kan påverka vår mentala hälsa och orsaka humörsvängningar.

Myt 7: Det finns inget du kan göra för att lindra klimakteriebesvär

Falskt. Motion, rätt kost och tillräckligt med sömn kan hjälpa till att lindra många av de fysiska och mentala besvär du kan uppleva under klimakteriet. Du kan också överväga kosttillskott och andra komplement eller aktiviteter som kan dig möta dina besvär. Tveka inte att kontakta vården för att få råd och stöd.

mbrace™ - kosttillskott för kvinnor i klimakteriet

mbrace™ - kosttillskott för kvinnor i klimakteriet

Mbrace™ är en unik serie kosttillskott specifikt framtaget för kvinnor i klimakteriet. Serien består av 4 produkter där varje produkt är utvecklad för att möta några av de vanligaste besvär som kvinnor upplever under klimakteriet.

Lär dig mer om klimakteriet
Lär dig mer om klimakteriet