Livskvalitet, mående och träning i klimakteriet

Livskvalitet, mående och träning i klimakteriet

Under och efter klimakteriet är många kvinnor påverkade av olika fysiska och psykiska hälsoutmaningar som kan utmana oss både socialt och inverka på vår övergripande livskvalitet. Vad kan vi göra åt det? Vilka är några vanliga metoder för att lindra effekterna av klimakteriebesvären?

Klimakteriet är en oundviklig period i varje kvinnas liv. Vissa kvinnor är glada att omfamna det och säga adjö till den månatliga bördan av smärta, uppsvälldhet och menstruation, medan andra ser klimakteriet som slutet på ungdomlighet, fertilitet och sexuell vitalitet - med andra ord, en tid att sörja.

Oavsett hur vi ser på klimakteriet kommer upp till 85% av alla kvinnor uppleva någon form av besvär relaterade till hormonell förändring i våra kroppar under övergångsåldern (cirka 45-65 års ålder). De hormonella förändringarna leder till en rad fysiska och emotionella klimakteriebesvär, från vallningar och ökad risk för benskörhet till humörsvängningar, förändrad sexlust, ångest eller till och med nedstämdhet.

Vanliga emotionella förändringar kvinnor upplever under klimakteriet

 • Irritabilitet
 • Känslor av sorg
 • Ångest
 • Svårigheter att koncentrera sig
 • Trötthet
 • Humörsvängningar
 • Ändrad sexlust

 

 

 

mbrace™ Menopause
mbrace™ Menopause

mbrace™ Menopause

mbrace™ Menopause är ett unikt kosttillskott särskilt utvecklat och anpassat för kvinnor i klimakteriet. Innehåller extrakt från salvia och rödklöver som hjälper till att hantera besvär relaterade till klimakteriet, såsom värmevallningar. Endast 1 tablett om dagen räcker!

mbrace Menopause

Klimakteriet kan ses som tabu

Vissa kvinnor upplever att klimakteriebesvär påverkar deras produktivitet på jobbet. Dessutom finns det en social stigmatisering kring klimakteriet, särskilt på arbetsplatsen.

Men samtalen förändras långsamt när befolkningen åldras och antalet arbetande kvinnor i klimakteriet ökar. Många kvinnor känner att de inte kan prata om vad de upplever fysiskt och emotionellt, och de får inte det stöd eller den förståelse de behöver på jobbet för att hantera sina utmaningar.

Viktuppgång under klimakteriet

Efter klimakteriet tenderar mer fett att ackumuleras runt de inre organen och runt midjan, vilket oftast benämns som bukfetma. Det större midjemåttet och förekomsten av bukfetma ökar bland annat risken för att utveckla typ 2-diabetes. Dessutom ökar risken för höga nivåer av blodfetter efter den sista menstruationen.

Muskelmassa förloras med åldern. Det är en naturlig process som inverkar på ämnesomsättningen och kan resultera i ökad fettlagring i kroppen. Denna ökning i fettansamling kan, i synnerhet om du redan är överviktig, leda till viktökning när östrogennivåerna i kroppen minskar.

Ta hand om oss själva

När man summerar allt - de fysiska besvären, den emotionella påfrestningen, den sociala stigmatiseringen och bristen på stöd - kan klimakteriet ha en klart negativ påverkan på en kvinnas livskvalitet. För att skydda oss själva och varandra från att uppleva en försämrad livskvalitet kan vi pröva några strategier både hemma och på jobbet.

Ta hand om dig själv, både hemma och på jobbet

 • Kom ihåg att klimakteriet är en naturlig process
 • Omfamna friheten som ligger framför dig och njut av fördelarna som kommer med åldern och inre trygghet
 • Träna och ät hälsosamt
 • Inför en avslappnande rutin inför läggdags för att förbättra sömnen
 • Hitta en avslappningsteknik att öva på, som yoga, meditation eller rytmisk andning
 • Begränsa alkoholkonsumtionen
 • Engagera dig i en kreativ aktivitet som främjar en känsla av prestation
 • Förklara dina symtom och dina behov för dina vänner och familjemedlemmar - för att hjälpa dem att stödja dig
 • Sök stöd från din läkare, eller andra i din närhet
 • Var öppen om din upplevelse på jobbet; kommunicera med kollegor om dina utmaningar och det stöd du behöver

Vanliga frågor och svar

Vad är symtom på klimakteriet?
HUR KAN KLIMAKTERIET GE EN KÄNSLOMÄSSIG PÅVERKAN?
Hur påverkar klimakteriet livskvaliteten?
Hur kan klimakteriet ha en social påverkan?
Varför är klimakteriet viktigt?
När ska jag kontakta vården?
mbrace™ - kosttillskott för kvinnor i klimakteriet

mbrace™ - kosttillskott för kvinnor i klimakteriet

Mbrace™ är en unik serie kosttillskott specifikt framtaget för kvinnor i klimakteriet. Serien består av 4 produkter där varje produkt är utvecklad för att möta några av de vanligaste besvär som kvinnor upplever under klimakteriet.

Lär dig mer om klimakteriet
Lär dig mer om klimakteriet