Barn – Förkylning, influensa och feber

Barn – Förkylning, influensa och feber

Är ditt barn förkylt, eller är det kanske början på influensa? När ditt barn är sjukt kan det vara svårt att veta orsaken eller hur man bäst kan hjälpa.

Feber är vanligt hos barn, men feber är inte en sjukdom i sig. Det är ett tecken på att kroppen reagerar som den ska när man är sjuk. Feber innebär att kroppstemperaturen är 38 grader eller mer. Oftast är feber ett symtom på förkylning, influensa eller andra infektioner i luftvägarna eller magen. Här kan du läsa om förkylning, influensa och feber hos barn och vad du kan göra för att få dem att må bättre.

Hur vet du om ditt barn har influensa?

Barn kan precis som vuxna få influensa – men hur smittas de egentligen? Influensa är en luftburen virusinfektion som kan spridas via hosta och nysningar, men också genom nära kontakt med smittade personer. Viruset kan även finnas på ytor som smittade personer vidrört, t.ex. dörrhandtag eller leksaker.

Influensasäsongen brukar vara som värst under vinterhalvåret. Vanligtvis varar sjukdomen i ungefär en vecka men barnet kan vara trött ett tag även efter att symtomen har försvunnit.

Typiska symtom på influensa hos barn är:

  • feber (upp till cirka 40 grader är vanligt)
  • frossa
  • huvudvärk och/eller halsont
  • nedsatt aptit
  • hosta
  • ont i muskler och leder

Det är normalt att barnet är väldigt trött och behöver sova mycket, särskilt under de första dagarna.

Hur vet du om ditt barn är förkylt?

Förkylning är den vanligaste infektionen hos barn. Precis som influensa smittar en förkylning via hosta, nysningar och genom nära kontakt med smittade personer eller ytor där viruset finns.

 

Hur ofta är barn sjuka?

Det är vanligt att barn får upp till 12-14 infektioner varje år, och av dessa är förkylningar vanligast.

 

Symtom som är vanliga vid förkylning hos barn:

  • nysningar
  • snuva
  • slemhosta
  • nästäppa
  • feber (vanligt särskilt hos små barn)

En förkylning varar ofta i ungefär en vecka men det är inte ovanligt att vissa symtom, till exempel hosta och trötthet, sitter i längre.

Spädbarn kan inte tala om att de är sjuka. Istället kan ditt barn vara lite håglöst och lättirriterat. Om näsan är täppt kan det vara svårt för barnet att äta eller sova.

Kan ett barn få en förkylning eller influensa av att frysa? Svar: Nej, det krävs att barnet kommer i kontakt med virus och/eller bakterier för att få en infektion.

Myter om förkylningar och influensa hos barn

Har du någonsin hört någon säga att ditt barn kommer att bli sjuk om du går ut utan mössa i kallt väder? Det är en vanlig myt att barn kan bli förkylda eller få influensa av kyla. Det är inte helt sant. Det måste finnas ett virus(eller bakterie) för att du ska bli sjuk. Dock kan barn lättare drabbas av sjukdomar/infektioner om de blir kalla. Därför ska du alltid klä ditt barn på lämpligt sätt efter väder och årstid.

Vad kan du göra för att ditt barn ska må bättre vid förkylning eller influensa?

Det finns ingen behandling mot förkylning eller influensa. Vad kan du då som förälder göra för att ditt barn ska ha det så bra som möjligt trots att hen är sjuk?

Feber utgör en naturlig försvarsmekanism i kroppen mot infektioner, och bidrar till att bekämpa dem. Det är viktigt att notera att feber hos ett barn som i övrigt mår bra vanligtvis inte behöver behandlas.

Om ditt barn är gnälligt, visar motvilja mot att äta eller dricka, eller har svårt att komma till ro på kvällen, kan du överväga att ge receptfria febernedsättande och smärtlindrande läkemedel. Vanliga receptfria läkemedel som paracetamol (t ex Pamol) kan bidra till att minska febern och göra att barnet mår lite bättre. För barn under sex månader är det dock rekommenderat att rådgöra med 1177 eller din vårdcentral innan du ger något läkemedel.

 

Hjälp ett barn med feber, förkylning eller influensa på följande sätt:

  • Se till att barnet dricker rikligt. Ge barnet vad det tycker om och själv vill ha (t.ex. juice, isglass eller annan vätska). Du kan t.ex. låta ditt barn dricka ur ett roligt sugrör om det gör det lättare för barnet att få i sig vätska
  • Om ditt barn har feber kan du hjälpa barnet att ta av sig några av kläderna eller täcket
  • Låt barnet vila så mycket det behöver, men också leka om det vill. Leklusten kan komma och gå
  • Om barnet är förkylt ska du inte ge hostdämpande medel utan låta barnet hosta upp slemmet
  • Rensa näsan från snor. Särskilt små barn och spädbarn behöver hjälp med detta. Du kan t.ex. använda näsdroppar med koksalt för att rensa näsan. Vid nästäppa kan man under en kortare tid använda nässpray, t.ex. Zymelin, om barnet är över 2 år. Läs alltid bipacksedeln för information om användning, försiktighet och dosering.

Fråga apotekspersonalen eller barnets läkare om råd och information om hur du kan hjälpa barnet.

När behöver du söka vård för en förkylning eller influensa hos ditt barn?

Förkylning, influensa eller feber är vanligt hos barn och oftast får de inte några komplikationer. De flesta barn får en lindrig infektion och mer allvarliga fall ses oftast bara hos barn under 2 år, i synnerhet spädbarn under 6 månader.

Hög feber behöver inte vara något att oroa sig för och en snabb temperaturökning är också vanligt bland barn. Barn får oftast högre kroppstemperatur än vuxna. Håll i stället koll på barnets allmäntillstånd. Leker barnet? Verkar barnet trött och svagt? Dricker och kissar det? 

 

I vissa situationer ska man omedelbart söka vård för sitt barn:

  • kroppstemperaturen är 41 grader eller högre
  • febern pågår i mer än 4 dagar, och/eller om den återkommer efter att barnet varit feberfri i några dagar
  • barnet inte dricker eller kissar
  • barnet blir håglöst och svagt, inte ger samma kontakt som vanligt
  • barnet är yngre än 3 månader
  • barnet är 6 månader eller yngre och inte har andra förkylningssymtom
  • barnet får kramper
  • barnet blir stelt i nacken eller har svårt att böja huvudet bakåt och framåt
  • barnet får fler symtom från öronen, halsen, luftrören eller bihålorna

Om du är osäker eller orolig är det alltid bäst att kontakta vården. Du känner ditt barn bäst och märker om det har ovanliga symtom eller beter sig annorlunda.

Vanliga frågor

Vad kan jag göra om mitt barn har influensa?
  • Se till att ditt barn dricker rikligt. Ge barnet vad det tycker om och själv vill ha (t.ex. juice, isglass eller annan vätska).
  • Klä av barnet för att hålla temperaturen nere.
  • Receptfria febernedsättande läkemedel, t.ex. paracetamol kan bidra till att minska febern och lindra obehag. Läs alltid bipacksedeln för information om användning, försiktighet och dosering.
Vad kan jag göra när mitt barn är förkylt?
  • Ge ditt barn mycket att dricka. Prova att växla mellan juice, läsk och isglass.
  • Mindre barn behöver hjälp med att rensa näsan. Du kan t.ex. använda nässpray eller näsdroppar.
  • Om ditt barn har feber kan receptfria febernedsättande läkemedel t.ex. paracetamol, bidra till att minska febern. Läs alltid bipacksedeln för information om användning, försiktighet och dosering.
Hur länge brukar febern hos barn vara?

Feber hos barn varar oftast i 1–3 dagar. Om du inte ser några tecken på förbättring efter 4 dagar ska du kontakta vården för att få råd.

NÄR KAN MITT BARN GÅ TILLBAKA TILL FÖRSKOLA ELLER SKOLA EFTER EN FÖRKYLNING ELLER INFLUENSA?

Barnet kan gå tillbaka till förskola eller skola när det har varit feberfritt i ett dygn samt har börjat leka, äta och dricka som vanligt.

Zymelin

Zymelin 0,5 mg/ml, Zymelin 1,0 mg/ml och Zymelin Mentol: Receptfria läkemedel för korttidsbehandling av nästäppa vid förkylning, avsvällande nässpray som innehåller xylometazolin. Utan konserveringsmedel. Zymelin 0,5 mg/ml: Från 2 år, högst 5 dagars behandling. Zymelin 1,0 mg/ml: Från 10 år, högst 10 dagars behandling. Zymelin Mentol 1,0 mg/ml: Från 12 år, högst 10 dagars behandling. Zymelin och Zymelin Mentol ska ej användas vid glaukom och bör ej användas av gravida. Kontakta läkare innan användning vid amning. Läs bipacksedeln noga före användning, särskilt vid sjukdom eller behandling med andra läkemedel. 2023. Orifarm Healthcare, www.orifarm.se

 

Pamol

Pamol (paracetamol) 500 mg, filmdragerad tablett. Receptfritt läkemedel vid tillfälliga feber- och smärttillstånd. Halv tablett (motsv. 250 mg) från 4 år. För barn upp till 40 kg beräknas dosering efter barnets vikt. Använd inte Pamol vid allvarlig leversvikt. Högre doser än rekommenderat medför risk för mycket allvarlig leverskada. Vuxna: Kontakta läkare om symtomen försämras eller inte förbättras inom 3 dagar vid feber och inom 5 dagar vid smärta. Barn: Använd inte till barn under 12 år i mer än 2 dygn om inte läkare förskrivit annat. Graviditet: Använd lägsta möjliga dos under kortast möjliga tid. Läs bipacksedeln noggrant före användning, särskilt vid annan sjukdom, behandling med andra läkemedel eller alkoholproblem. 2023. Orifarm Healthcare, www.orifarm.se   

 

SE-NONP-2300011, 09/2024