Vad du bör veta om nässpray

Vad du bör veta om nässpray

Nässpray kan vara ett sätt att lindra nästäppa, men vet du hur du ska använda sprayen på rätt sätt och vad du bör tänka på?

Täppt näsa är ett typiskt symtom på vanlig förkylning. Man kan få svårt att andas och nästäppan kan göra det svårare att sova eller äta. Ett vanligt sätt för att lindra nästäppa är att använda nässpray.  

Det finns olika typer av nässprayer på apoteket, många av dem är receptfria. Nässpray kan vara ett sätt att lindra nästäppa men det är också bra att veta hur den används rätt och vilka olika typer som finns.  

Hur fungerar nässpray?

Hur fungerar nässpray?

En nässpray är en spraybehållare som innehåller en vätska som förångas när den släpps ut. Vissa nässprayer innehåller läkemedel med avsvällande verkan, t.ex. xylometazolin. Dessa nässprayer är ofta receptfria, t.ex. Zymelin (xylometazolin)

Det finns även nässprayer som inte innehåller läkemedel (klassificerade som medicintekniska produkter) utan kan i stället t.ex. innehålla en saltlösning. Denna typ av spray fungerar på ett annat sätt och det kan därför vara bra att känna till skillnaden mellan dem innan du köper en nässpray.  

När du blir förkyld svullnar blodkärlen i näsan. Det är svullnaden i nässlemhinnan som gör att näsan kan kännas täppt. Nässprayer som innehåller avsvällande läkemedel (t.ex. xylometazolin) verkar genom att med hjälp av kärlsammandragande effekt i näsans slemhinnor minska svullnaden och därmed lindra nästäppan och öppna upp luftvägarna. Nässprayer som endast innehåller saltlösning har inte en kärlsammandragande effekt. I stället verkar saltlösningen genom att tunna ut och lösa upp det tjocka slemmet i näsgångarna så att nästäppan minskar.  

Hur använder man nässprayer på rätt sätt?

Nässprayer är ingen behandling av förkylningen men de kan lindra förkylningssymtom såsom nästäppa. För att få bästa möjliga effekt av nässprayen är det viktigt att den används på rätt sätt.

Så här använder du nässpray, steg för steg

Så här använder du nässpray, steg för steg

  • Kom ihåg att tvätta händerna först. 
  • Snyt dig innan du använder sprayen för att rensa näsan.  
  • Skaka behållaren och testa sprayen genom att trycka på pumpen tills vätskan har förångats innan du använder den. 
  • Luta huvudet något framåt och för in spetsen på sprayflaskan i ena näsborren. Rikta sprayen mot näsans utsida för att undvika irritation i nässlemhinnan.    
  • Tryck mot den motsatta näsborren med ena handen. 
  • Följ doseringen på förpackningen och spraya i näsborren samtidigt som du andas in genom näsan. 
  • Försök att inte röra huvudet för mycket då det kan göra att vätskan rinner ut ur näsan eller ner i halsen. 
  • Upprepa samma steg med den andra näsborren. 
  • Försök att inte snyta dig eller nysa direkt efter att du har använt nässprayen. Om du gör det kan det minska effekten av sprayen. 
  • Kom ihåg att alltid tvätta händerna och skölja av spetsen på sprayflaskan när du är klar. På så sätt minskar du risken att smitta andra.

Hur ofta kan du använda nässpray?

Innan du använder nässpray är det också viktigt att veta att det ibland finns begränsningar för hur ofta de får användas. Nässprayer med avsvällande läkemedel ska oftast inte användas i mer än 7–10 dagar och endast 1–3 gånger per dag. Läs bipacksedeln noga före användning.

Vad händer om du använder nässpray längre än 7-10 dagar?

Om du använder nässpray med avsvällande läkemedel längre än de rekommenderade 7–10 dagarna kan läkemedlet få motsatt effekt. Det finns risk att du får biverkningar som innebär att läkemedlet istället orsakar svullnad och irritation i nässlemhinnan.   

Om du fortfarande har nästäppa trots att du använder nässprayer ska du därför kontakta din läkare som kan hjälpa dig att avgöra om det beror på överanvändning. 

Om du misstänker att du har fått biverkningar av nässpray som innehåller läkemedel ska du först sluta använda den typen av spray och sedan söka rådgivning om vad du ska göra i stället.

Vanliga frågor

HUR MÅNGA GÅNGER PER DAG KAN DU ANVÄNDA EN NÄSSPRAY SOM INNEHÅLLER AVSVÄLLANDE LÄKEMEDEL?
KAN MAN LINDRA NÄSTÄPPA UTAN ATT ANVÄNDA NÄSSPRAY MED AVSVÄLLANDE LÄKEMEDEL?
VAD SKA DU GÖRA OM DU FÅR BIVERKNINGAR PÅ GRUND AV ÖVERANVÄNDNING AV NÄSSPRAYER?

Zymelin

Zymelin 0,5 mg/ml, Zymelin 1,0 mg/ml och Zymelin Mentol: Receptfria läkemedel för korttidsbehandling av nästäppa vid förkylning, avsvällande nässpray som innehåller xylometazolin. Utan konserveringsmedel. Zymelin 0,5 mg/ml: Från 2 år, högst 5 dagars behandling. Zymelin 1,0 mg/ml: Från 10 år, högst 10 dagars behandling. Zymelin Mentol 1,0 mg/ml: Från 12 år, högst 10 dagars behandling. Zymelin och Zymelin Mentol ska ej användas vid glaukom och bör ej användas av gravida. Kontakta läkare innan användning vid amning. Läs bipacksedeln noga före användning, särskilt vid sjukdom eller behandling med andra läkemedel. 2023. Orifarm Healthcare, www.orifarm.se

SE-NONP-2300024