Pollenallergi – så lindrar du besvären

Pollenallergi – så lindrar du besvären

Pollenallergi är en av de vanligaste allergiska sjukdomarna, men vet du vad du kan göra om du har hösnuva?

Pollenallergi

Om du har pollenallergi, vet du säkert hur besvärligt det kan vara. Du kanske har upplevt nysningar, rinnande eller täppt näsa, eller kämpat med röda, kliande och rinnande ögon. Lyckligtvis finns det många saker du själv kan göra för att lindra symtomen. Här kan du läsa om några av dem. 

Nästan alla känner till hösnuva. Det drabbar cirka var tredje svensk och orsakas av allergi mot pollen från växter och träd. Utöver de vanliga symtomen som nysningar och röda ögon kan man också uppleva trötthet. Pollenallergi kan för vissa påverka vardagen så mycket att humöret och livskvaliteten försämras.

Hur vet jag om jag är pollenallergiker?

Ofta räcker det att gå på symtomen för att förstå att man har pollenallergi, och då behövs inget allergitest. Men ibland kan det vara bra att göra en utredning för att få veta exakt vad man är allergisk mot. Då kan man antingen ta ett blodprov eller göra ett så kallat pricktest – vilken metod som används beror på vad läkaren vill ta reda på.
Vid pricktestet sätter vårdpersonalen små droppar av olika ämnen på huden för att se om du får en reaktion. Ett blodprov mäter i stället hur mycket allergiantikroppar du har i blodet.

När börjar pollensäsongen?

Pollensäsongen i Sverige varar vanligtvis från februari till september, men tidpunkterna kan variera beroende på år och geografisk plats. De första pollena från hassel och al förekommer redan i februari i södra Sverige. Under våren och sommaren släpps även pollen från björk, gräs och gråbo ut i luften. 

Vad kan jag göra om jag har pollenallergi?

Precis som med alla typer av allergier är det alltid bäst att undvika det du inte tål. Det kan därför vara en god idé att hålla dig uppdaterad om aktuella pollennivåer innan du går ut.Det kan därför vara en god idé att hålla dig uppdaterad om aktuella pollennivåer innan du går ut.  Att skölja ansikte och tvätta håret innan sänggående kan också lindra besvären. När man ska vädra hemmet är det bäst att antingen göra det tidigt på morgonen eller sent på kvällen, när pollenhalterna är lägre.

 

Det finns flera receptfria läkemedel som kan lindra allergiska symtom. Antihistaminer i form av tabletter, ögondroppar eller kortison-nässpray är vanliga och kan lindra besvären. Om man däremot har måttliga till svåra besvär och inte blir tillräckligt hjälpt av nässpray med bara kortison eller antihistamin så kan man använda Oriduo. Oriduo är receptfritt läkemedel som innehåller en kombination av både antihistamin och kortison, och som ger en dubbelverkande lindring av allergisymtom hos vuxna över 18 år.

 

Det är en bra idé att prata om möjligheterna med din läkare, eftersom det är viktigt att du får just den behandling som passar dig. 

Vad kan jag göra om jag upplever allergiska symtom i näsan?

Det är alltid en bra idé att skölja näsan ren från pollen med en nässköljvätska, t.ex. Klaricare. Du kan av apotekspersonal också bli rekommenderad att använda antihistamintabletter (t.ex. Loratadin Orifarm), nässpray med kortison (t.ex. Orimox) eller nässpray med kombination av kortison och antihistamin (t.ex. Oriduo) som innehåller en naturlig havsvattenlösning utan konserveringsmedel eller kemiska tillsatser.

Om du upplever långvariga symtom kan du behöva rådgöra med en läkare för vidare behandling.

Vad kan jag göra om jag upplever symtom i ögonen?

Om du bara upplever lindriga symtom är det en bra idé att använda ögondroppar som innehåller antihistaminer eller natriumkromoglikat. Om du däremot har måttliga eller svåra symtom, eller samtidigt upplever symtom från näsan, kan läkare eller apotekspersonal föreslå att du kompletterar med antihistamintabletter som inte ger trötthet, exempelvis loratadin eller ebastin.

För att hitta den bästa behandlingen för dina allergiska symtom, är det alltid rekommenderat att rådgöra med vårdpersonal eller läkare för rådgivning och individuell behandling.

Behandla din pollenallergi

Att inte behandla din pollenallergi kan ha negativ inverkan på din vardag och hälsa. Obehandlad pollenallergi kan försämra din livskvalitet genom att påverka sociala aktiviteter samt idrott och arbete. För barn med pollenallergi kan det också bli svårare att delta i utomhusaktiviteter eller hantera skolarbetet under pollensäsongen. Om allergin inte behandlas ökar risken för utveckling av astma. Genom att behandla din allergi i tid kan du minska besvären och risken för andra allergirelaterade sjukdomar.

Vad ska jag göra när pollensäsongen är över?

​I Sverige avtar pollensäsongen efter september, men i andra länder kan pollenkalendern se annorlunda ut. Därför är det klokt att kontrollera pollenkalendern för ditt resmål innan du bokar semester.

När ska jag söka läkare?

Du bör alltid tala med din läkare om din behandling inte fungerar eller om du får problem med andningen. Om du är gravid eller ammar och överväger att använda medicin för pollenallergi, även om det gäller receptfria läkemedel. Kontakta också läkare om du är gravid. 

Vad är korsallergi?

Korsallergi uppstår när immunförsvaret reagerar på ämnen i födoämnen som liknar de allergiframkallande ämnena i pollen. Kroppen kan inte skilja mellan de två och kan därför reagera med klåda och obehag i munnen och svalget. Vanliga exempel på korsallergier:

  • Björkpollenallergi: Kan korsreagera med hasselnötter, mandlar, valnötter, äpplen, päron, plommon, nektariner, potatis, tomater, morötter och paprikor. ​
  • Gräspollenallergi: Kan korsreagera med jordnötter, apelsiner, meloner, tomater, ärtor och grön paprika. ​
  • Gråbopollenallergi: Kan korsreagera med solrosfrön, persilja, kamomill, morot, palsternacka, paprika, selleri och melon
Vilka är de typiska symtomen på pollenallergi?
  • I ögonen och runt ögonen är de typiska symtomen rodnad, klåda, svullna ögonlock och rinnande ögon. Vissa upplever också hudirritation. 
  • I näsan och runt näsan kan du uppleva nysningar, klåda, rinnande eller täppt näsa. Även här kan du uppleva hudirritation. 
  • I munnen och svalget kan du uppleva en stickande och kliande känsla. 
  • Dessutom kan vissa känna sig trötta, tunga i huvudet eller ha koncentrations- och lässvårigheter. 

 

Varför använder man antihistamin för att behandla pollenallergi?

Vid pollenallergi frigörs histamin i kroppen, vilket orsakar symtom som klåda, nysningar och rinnsnuva. Antihistamin blockerar histaminets effekt och lindrar besvären. Antihistamintabletter såsom Loratadin Orifarm kan därför användas för att behandla dessa symtom.

När ska jag ta min pollenmedicin?

För bästa effekt bör du börja ta din pollenmedicin någon vecka innan du brukar få symtom.
Pollensäsongen varierar, men lövträd blommar på våren, gräs på sommaren och gråbo på sensommaren och hösten. Följ pollenprognoser och notera när dina symtom brukar starta för att medicinera i rätt tid.
Goda råd till dig som lider av pollenallergi

 

  • Håll koll på dagens pollenprognos och eventuella varningar innan du går ut.
  • Ta din medicin i rätt tid för bästa effekt.
  • Tvätta ansikte och hår på kvällen för att minska pollen i sängen.
  •  Vädra på natten eller tidigt på morgonen när pollenhalterna är lägre.
  • Håll fönster och dörrar stängda under dagen.
  •  Städa regelbundet för att minska pollen inomhus.
  •  Torka kläder inomhus eller i torktumlare för att undvika pollen.
  •  Ha pollenfilter i bilen och använd recirkulationsläget.
  •  Undvik att klippa gräset själv.
  •  Planera resor så att du inte hamnar mitt i en annan pollensäsong.

 

Vanliga frågor om pollenallergi

Hur vanligt är pollenallergi?

Ja, pollenallergi, även kallad hösnuva, är en av de vanligaste allergierna i Sverige. Ungefär var tredje person upplever allergiska besvär under pollensäsongen.

Vad är skillnaden på pollenallergi och hösnuva?

Det är två benämningar på samma sak, dvs hösnuva är ett annat ord för pollenallergi (även kallad säsongsbunden allergisk rinit). Hösnuva kommer från det engelska ordet ”hay fever” och direktöversätts till hösnuva –  eftersom man på 1800-talet trodde att hö var orsaken till de allergiska besvären. 

Vad händer i kroppen vid hösnuva?

Vid hösnuva reagerar kroppens immunsystem på pollen och frisätter histamin, vilket leder till symtom som nysningar, täppt eller rinnande näsa samt röda, kliande och rinnande ögon. Vissa kan även uppleva klåda i mun och svalg samt trötthet.

Hur vet jag om jag har hösnuva?

För att ta reda på om du har hösnuva bör du rådgöra med din läkare. Läkaren kan rekommendera olika tester för att bekräfta pollenallergi, såsom blodprov för att mäta allergiantikroppar eller ett pricktest på huden. Det är viktigt att få en korrekt diagnos för att kunna få rätt behandling och lindra symtomen.

Vad kan jag själv göra om jag har pollenallergi?

För att lindra dina symtom är det bra att hålla koll på pollenprognosen och undvika att vara ute när pollennivåerna är höga. Håll fönster stängda och städa regelbundet för att minska pollen i hemmet. Det finns flera behandlingsalternativ, som antihistaminer eller nässprayer, som kan hjälpa. Diskutera gärna med din läkare för att hitta den bästa behandlingen för dig.

När ska jag söka läkare?

Om din allergibehandling inte ger önskat resultat eller om du upplever andningssvårigheter, bör du alltid kontakta läkare för vidare rådgivning och eventuell justering av behandlingen. Det är viktigt att få rätt diagnos och behandling för att undvika komplikationer.

Kan jag behandla min pollenallergi om jag är gravid eller ammar?

Om du är gravid eller ammar, bör du alltid rådfråga din läkare innan du påbörjar någon medicinering, även om det är receptfri medicin.