Vad är året-runt-allergi – och hur skiljer den sig från pollenallergi?

Vad är året-runt-allergi – och hur skiljer den sig från pollenallergi?

Många förväxlar året-runt-allergi med pollenallergi eftersom de liknar varandra mycket. Men hur vet du om du har året-runt-allergi – och vad kan du göra för att behandla det?  

 

Året-runt-allergi

Lider du av snuva, nästäppa eller kliande ögon – året om? Då kan det handla om året-runt-allergi, även kallad perenn allergisk rinit. Symtomen liknar dem vid pollenallergi, men till skillnad från pollenbesvär, som främst uppträder under vår och sommar, kan året-runt-allergi göra sig påmind precis när som helst under året.

Både pollenallergi och året-runt-allergi är vanliga i Sverige och drabbar tillsammans omkring en miljon människor. Men vad orsakar egentligen året-runt-allergi, och vad kan du göra åt det?

Året-runt-allergi orsakas oftast av en allergisk reaktion framkallad av pälsdjur och dammkvalster. Därför är städning och ett hälsosamt inomhusklimat några av de bästa åtgärderna du kan vidta för att minska dina symtom. 

Är det allergi eller bara en förkylning?

Du kan vara allergisk om du ofta nyser, har täppt näsa och kliande ögon. Dessa symtom kan man också få vid förkylning, så hur vet man om man faktiskt är allergisk? 

Det finns några saker att håIla utkik efter, för att avgöra om det är en allergi du lider av. En enkel tumregel är att man inte får feber eller halsont vid allergi. En allergi brukar också håIla i sig längre än en vanlig förkylning, som oftast varar cirka en vecka.  I tabellen nedan kan du läsa om skillnaderna mellan en allergi och en förkylning: 

Allergi 

Förkylning 

  • Rinnande näsa med tunnflytande, vattnigt och klart nässekret 
  • Vattnigt sekret från näsan som blir tjockt, grumligt eller gult 
  • Frekventa nysningar 
  • Tillfälliga nysningar 
  • Symtom från ögonen i form av svullnad, rodnad och klåda 
  • Feber och halsont kan förekomma 
  • Symtom kan vara konstanta eller komma i plötsliga, kraftiga anfall, särskilt vid inandning av allergen 
  • Symtom varar sällan mer än en vecka 

 

Vad är symtomen på året-runt-allergi?

Året-runt-allergi kan ge långvariga besvär som påverkar både din kropp och ditt välmående i vardagen. Du kan uppleva täppt eller rinnande näsa, återkommande nysningar och klåda i näsan. Ögonen kan kännas röda, kliande och rinna, ibland så mycket att ögonlocken svullnar. För vissa leder symtomen också till hudirritation runt ögon och näsa, särskilt vid långvariga besvär.

Många med året-runt-allergi känner sig dessutom trötta, har svårt att koncentrera sig eller sover dåligt, vilket i sin tur kan påverka både ork och humör. När allergin får pågå obehandlad en längre tid kan det bli svårt att få vardagen att fungera som vanligt.

Om du misstänker att du har året-runt-allergi kan du få det bekräftat genom ett pricktest eller blodprov, som visar om du är känslig mot exempelvis pälsdjur, dammkvalster, mögel eller vissa typer av pollen. Kontakta din vårdcentral för att få hjälp med utredning och rådgivning.

Varför har jag året-runt-allergi?

De vanligaste orsakerna till året-runt-allergi är dammkvalster, pälsdjur och mögel – allergikällor som ofta finns i våra hem. Eftersom de är svåra att undvika helt, är det viktigt att skapa ett så hälsosamt inomhusklimat som möjligt. Regelbunden städning, god ventilation och att undvika fukt kan göra stor skillnad för hur du mår.

Vad kan jag göra för att behandla symtom i näsa och ögon?

Det bästa sättet att lindra allergiska besvär är att undvika det du är överkänslig mot – som pollen, pälsdjur eller damm. Men det är inte alltid möjligt. Som tur är finns det flera effektiva behandlingsalternativ som kan hjälpa dig att må bättre.

Ett vanligt första steg är antihistamin i tablettform, särskilt vid lindriga symtom. Dessa finns receptfritt på apotek – till exempel Altifex, Vialerg, Ebastin Orifarm eller Loratadin Orifarm. Alla har likvärdig effekt, men vilken som fungerar bäst kan variera mellan olika personer. Därför kan det vara klokt att prova sig fram.

Vid allergiska besvär i näsan kan det också vara hjälpsamt att skölja näsan med koksaltlösning. Det rensar bort allergener som fastnat i nässlemhinnan och kan minska både irritation och täppa. Detta kan särskilt vara ett bra komplement under perioder med mycket pollen i luften.

Det finns även lokala behandlingar, som ögondroppar eller nässpray, som verkar direkt där besvären finns. Vid måttliga till svåra symtom kan en kortisonnässpray, som Orimox, lindra inflammationen i nässlemhinnan. Behöver du mer effekt finns även kombinationssprayer med både antihistamin och kortison – exempelvis Oriduo.

Rådgör gärna med apotekspersonal eller läkare för att hitta den behandling som passar dig bäst.

När ska jag söka vård?

Om du inte får tillräcklig lindring av egenvård eller receptfria läkemedel, om du får biverkningar eller om du har problem med andningen – sök alltid vård.

Cirka 30 % av dem som har året-runt-allergi har även astma, vilket kräver särskild behandling.

Hur kan jag minska antalet dammkvalster i mitt hem?

Dammkvalster trivs bäst i fuktiga miljöer, särskilt i sängkläder och stoppade möbler. Därför är ett torrt och välventilerat inomhusklimat en av de viktigaste åtgärderna för att minska antalet kvalster och lindra symtomen vid allergi.

För att skapa en miljö där dammkvalster har svårt att överleva kan du:

  • Tvätta täcken och kuddar och övriga textilier vid 60 grader varannan månad.
  • Tvätta sängkläder vid 60 grader minst var 14:e dag
  • Använd madrasskydd och tvätta det vid 60 grader regelbundet.
  • Vädring med korsdrag 5-10 minuter regelbundet.
  • Undvik att torka kläder inomhus, använd gärna torktumlare, torkkällare eller torkvind.
  • Håll temperaturen minst 20 grader i alla rum. Om du vill sova svalt, värm upp sovrummet under dagen och vädra innan du går och lägger dig.
  • Städa noggrant en gång i veckan och kom ihåg att vädra under och efter städningen.

 

 

Kan jag behandla min allergi om jag är gravid eller ammar?

Om du är gravid eller ammar är det viktigt att vara extra försiktig med vilka läkemedel du använder – även receptfria. Rådgör alltid med en läkare eller barnmorska innan du påbörjar behandling mot allergi, så att du får rätt stöd och kan göra trygga val både för dig och barnet.

Frågor och svar

Vad är året-runt-allergi?

Året-runt-allergi orsakas av allergener som finns i vår omgivning hela året, till exempel dammkvalster, pälsdjur eller mögel – till skillnad från pollenallergi som är säsongsbunden.

Vad är symtomen på året-runt-allergi?

Symtomen liknar dem vid pollenallergi: nysningar, täppt eller rinnande näsa, kliande och röda ögon. Många upplever också trötthet, koncentrationssvårigheter och störd nattsömn. Skillnaden är att besvären kan pågå året runt.

Varför har jag året-runt-allergi?

Året-runt-allergi uppstår när kroppens immunförsvar överreagerar på allergiframkallande ämnen i vardagsmiljön, som exempelvis kvalster, pälsdjur eller mögel. Vissa är genetiskt mer benägna att utveckla allergier.

Hur vet jag om jag har året-runt-allergi?

En läkare kan hjälpa dig att ställa diagnos. Vanligtvis görs ett pricktest eller ett blodprov för att identifiera vilka ämnen du är allergisk mot.

Vad ska jag göra om jag har kvarstående symtom?

Vid långvariga besvär kan din läkare rekommendera lokalbehandling, till exempel en nässpray med kortison eller en kombinationsspray som Orimox eller Oriduo. Sådan behandling används dagligen under de perioder du har behov av det.

 Loratadin

Loratadin Orifarm (loratadin) 10 mg, tablett. Receptfritt läkemedel för vuxna och barn över 6 år (med kroppsvikt över 30 kg) vid allergiska besvär i näsa och ögon. Kontakta läkare om du inte mår bättre eller om du mår sämre efter 7 dagar. Används högst 3 månader i följd utan läkarkontakt.  Rekommenderas inte vid graviditet eller amning. Innehåller laktos. Läs bipacksedeln noga före användning, särskilt om du har en leversjukdom eller ska genomgå hudtester för allergi. Orifarm Generics AB, www.orifarm.se